De tijd dat je als bezoeker aan Londen te maken kreeg met naar onze smaak minder goed voedsel ligt al lang achter ons. Engeland heeft op culinair gebied zeker flinke stappen vooruit gemaakt met Londen als trotse koploper op dat gebied. Uit eten in Londen is van een kansloze missie naar aangenaam eten getransformeerd in een enorme keuze in goede eetgelegenheden binnen allerlei verschillende prijsniveaus. Het betekent niet dat alles lekker is in Londen, maar lekker eten is wel een heel stuk eenvoudige geworden.
Veel beroemde TV-koks komen uit Londen, zoals Nigella Lawson en Jamie Oliver. Gordon Ramsey is oorspronkelijk een Schot, maar maakte furore in Londen met zijn eerste eigen restaurant “Gordon Ramsey”. Hiermee behaalde de topkok in 2001 zijn derde Michelin-ster. Inmiddels is Gordon Ramsey eigenaar van meerdere succesvolle restaurants en is hij internationaal beroemd als TV-persoonlijkheid.
Keukens
Worst, bonen, eieren, hartige taarten, fish & chips, stoofpotten, mashed potatoes, erwten… de Engelse keuken is op veel plekken nog terug te vinden. De afgelopen decennia heeft er echter een aardverschuiving plaatsgevonden op culinair gebied. Buitenlandse keukens zijn volop aanwezig in Londen. Je kunt er bijna alles eten, van Mexicaans tot Vietnamees en van Japans tot Italiaans. Een opvallende trend is de enorme toename in verantwoord eten: gezond en het liefst biologisch eten zie je tegenwoordig op bijna elke straathoek van Londen. Milkshakes hebben plaatsgemaakt voor allerlei overheerlijke vruchtenmixen van verse groentes en fruit. Vette hap heeft pas op de plaats moeten maken voor broodjes met biologische vleeswaren, heerlijke soepen en de beste salades. Wie op zoek wil gaan naar een specifieke keuken die kan dat in Londen eenvoudig doen via Tripadvisor. In de boekhandels zijn ook actuele gidsen te vinden met een grote verscheidenheid aan restaurants.
Omdat het aanbod van restaurants in Londen nogal fluctueert en ook de kwaliteit wel eens wil wisselen (een andere chef-kok kan de kwaliteit negatief of positief beïnvloeden) is het van belang vooral actuele reviews te lezen. Een restaurant dat twee jaar geleden helemaal top was, kan inmiddels alweer verdwenen zijn of ineens slechter geworden zijn. Sommige restaurants zijn zelfs slechts tijdelijk open. Deze zogenaamde pop-up restaurants kunnen ineens verschijnen in een oud winkelpand, een voormalige fabriek of tijdens langdurige evenementen. In de gedrukte reisgidsen komen dit soort hippe plekken zelden voor, omdat ze alweer verdwenen zijn op het moment dat de gids bij wijze van spreke gedrukt is.
Professionele reviews over restaurants, pubs en eetgelegenheden in Londen lees je op www.timeout.com/london/restaurants. Time Out London is in de winkels ook te koop als papieren magazine en voor je smartphone of tablet is er een speciale app te downloaden van Tome Out Magazine.
Reserveren
Het aanbod van restaurants is enorm, maar de vraag naar tafels ook. Vooral in het weekeinde kan het erg druk zijn in restaurants. Reserveren is daarom absoluut aan te raden als je zeker wilt zijn van een tafel. Tegenwoordig zijn er best veel restaurants waarbij je eenvoudig online (al dan niet via een derde partij) je tafel kunt reserveren. Met name de restaurants die goed beoordeeld worden op sites zoals tripadvisor of Time Out London zijn vaak volzet tijdens de drukkere uurtjes. Wie in een pub wil eten die kan op de meeste plekken zo terecht. In de meer populaire pubs kun je echter ook beter reserveren, zeker als ze in de buurt liggen van populaire attracties of musicals.
Service charge
Steeds meer restaurants voegen service charge toe aan de rekening. Meestal is dit 12,5%. Ook de hotels voegen aan de horecarekeningen steeds vaker een percentage van 10 tot 12 procent toe aan het totaalbedrag. Let daarom goed op, want voordat je het weet geef je een dubbele fooi. De service charge is eigenlijk al de fooi. Op deze manier weet men zeker dat de gast niet vergeet om een passende fooi te geven.
Pubs
In Londen vind je nog een groot aantal pubs. Deze ‘public houses’ vormen een belangrijk onderdeel in het uitgaansleven en het sociale leven van Londenaren. Vanwege de authentieke uitstraling hebben ze ook een grote aantrekkingskracht op toeristen. In een pub kun je niet alleen drinken maar ook eten. De menukaart is niet zo uitgebreid als in een restaurant en erg verfijnd zijn de gerechten meestal ook niet. Toch is een pub een ideale plek om te eten ‘als een local’ en daarvoor een niet al te hoge prijs te betalen.
Afternoon Tea
De Afternoon Tea, in Nederland ook vaak aangeduid als High Tea, is een fenomeen die je op redelijk wat plekken in Londen kunt ervaren. De Afternoon Tea vind haar oorsprong in Engeland halverwege de negentiende eeuw, toen een hertogin er een gebruik van maakte om een lichte tussenmaaltijd bij haar thee te laten serveren. Inmiddels is dit gebruik zeer ingeburgerd in Londen en zijn er zelfs horecagelegenheden waar men zich helemaal gespecialiseerd heeft op de Afternoon Tea. Waar je de beste Afternoon Tea kunt ervaren is subjectief. Wie op internet gaat zoeken die zal zeker wat lijstjes tegenkomen met top 10’s van beste high tea plekken in Londen.
Bier
In pubs wordt vooral bier gedronken. De meeste bieren zijn Engelse en Ierse bieren zoals Guinness. Je ziet echter wel in toenemende mate bieren van het continent in de Britse pubs verschijnen. Engelse bieren, die meestal in ‘pints’ geschonken worden, kenmerken zich door een relatief laag alcoholgehalte, de iets hogere temperatuur waarop ze geserveerd worden en de dunnere, ietwat romigere schuimlaag.
De ietwat bittere IPA’s hebben de Britse bierscène de afgelopen tijd veroverd. Er is een redelijk grote variatie aan Londense en andere Engelse IPA’s te vinden in de Londense pubs.
Cider
Een drank die in Londen erg populair is, is cider. Cider is een alcoholische drank die gemaakt wordt op basis van vruchtensap. Vaak worden hiervoor peren of appels gebruikt, waar meestal nog andere vruchten zoals bessen, aardbeien, citroen of bramen aan toegevoegd worden. Cider heeft een vrij laag alcoholgehalte (meestal rond de vier procent). In Londen wordt cider meestal geserveerd in een glas met ijsblokjes. Cider is koud het lekkerste. Het gevaar van cider is dat het door de zoete vruchtensmaak niet opvalt dat je alcohol drinkt. Vaak merk je dat pas als je er al een paar op hebt. In Londen zijn er zelfs heuse cider pubs. Deze pubs hebben een ruim assortiment aan ciders.
Prijzen
Op alcohol wordt in Engeland vrij veel accijns geheven. De inkoop van alcoholische dranken is daardoor meestal hoger dan in Nederland. Dat resulteert in hogere prijzen voor een biertje, wijntje of cocktail in een bar of restaurant. Wie niet voor verrassingen wil komen staan die kan op de meeste plekken de prijzen vooraf zien op het ‘drinks menu’.