Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis of vakantie. Als je niet weet wat de lokale gewoontes of regels zijn dan zou je in de problemen kunnen komen. Goede reisinformatie helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Ook kun je zien of je voorafgaand aan je reis nog bepaalde acties moet ondernemen of dingen moet kopen die je in Londen nodig hebt.
Op deze pagina bieden we algemene reisinformatie voor Londen.
Afstanden
Londen is een grote stad. Vergis je niet in de afstanden. Zo kun je het gebied dat je tot het centrum van Londen mag rekenen inschatten op een oppervlakte van zo’n 80 vierkante kilometer. Alles te voet afleggen is daarom niet mogelijk.
Alarmnummer
In Londen bel je net als in Nederland/België naar 112 in het geval van nood. De operator zorgt ervoor dat de nodige hulpdienst(en) politie/brandweer/ambulance) ingeschakeld worden.
Documenten
Om naar Londen te reizen heeft iedere reiziger een geldig paspoort nodig. Voor bezitters van een paspoort uit de Europese Unie is er geen visum nodig voor Engeland. Let op: een Europese identiteitskaart geldt niet meer als geldig reisdocument voor Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat is het gevolg van de Brexit, waarbij het VK uit de Europese Unie stapte. Vanaf eind 2023 heb je – naast je geldige paspoort – ook een elektronische toelating nodig om Engeland binnen te mogen. Dit ETA voor het Verenigd Koninkrijk moet je vooraf regelen, het liefst tenminste enkele dagen voor je vertrek naar Londen.
Elektriciteit
De spanning van het stroomnetwerk in Londen is gelijk aan die bij ons. De stekkers en stopcontacten zijn echter wel anders. Hier worden de zogenaamde 3-pins Britse stekkers gebruikt. Voor apparaten met Nederlandse stekkers heb je daarom een adapter of wereldstekker nodig om ze in Londen te kunnen gebruiken. Deze koop je o.a. bij de ANWB-winkels, op luchthavens en ook in verschillende winkels in Londen.
Fooien
In restaurants en pubs is een fooi van ongeveer tien procent gebruikelijk, tenzij er al een servicecharge berekend is over de rekening. Kijk daarom eerst goed de bon na voordat je fooien gaat geven. Je mag natuurlijk wel een fooi geven bovenop de reeds berekende servicecharge, maar dat hoeft niet.
In je hotel geeft je kruiers ongeveer 1 pond per koffer of tas. Voor kamermeisjes laat je een fooi van 50p tot maximaal 2 pond achter. Taxichauffeurs rekenen op een fooi van om en nabij de tien procent.
Geld
In Engeland doen ze niet mee aan de euro. Je betaalt in Londen daarom met het Britse pond. Ponden kun je krijgen door geld op te nemen uit een geldautomaat of door geld te wisselen bij een wisselkantoor of bank. In beide gevallen worden er kosten in rekening gebracht. Over het algemeen is het het voordeligste om wat grotere bedragen tegelijkertijd te pinnen.
Met een Nederlandse pinpas kun je in winkels meestal ook gewoon betalen. Creditcards worden op heel veel plekken geaccepteerd. Je kunt hiermee niet alleen in winkels en restaurants betalen, maar vaak ook in pubs en bij marktkramen.
Wil je de huidige wisselkoers van het Engelse pond ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Engeland niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.
Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen het pond en bestel je geld eventueel direct online.
Internet
Wie een tablet met SIM-kaart of smartphone heeft die kan via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Let wel op de hoeveelheid dataverkeer die je genereert en de bijbehorende kosten die je provider daarvoor rekent. Wie goedkoper online wil gaan zijn er volop plekken in Londen waar je gratis gebruik kunt maken van draadloze netwerken. Vele pubs, restaurants en hotels bieden gratis wifi aan voor klanten.
Leidingwater
Het water dat uit de kranen stroomt in Londen is prima drinkbaar. Er is geen gevaar voor de gezondheid en de smaak van het leidingwater is over het algemeen prima.
Links rijden
Let op: in Londen rijd men links. Dat wil vooral bij voetgangers wel eens verwarring opleveren bij het oversteken. Niet voor niets dat bij de oversteekplaatsen meestal aangegeven staat op het wegdek welke richting je op moet kijken.
Openingstijden winkels
Winkels in het centrum van Londen en de drukkere delen van de stad zijn vaak vrij lang en bijna dagelijks geopend. In de belangrijkste winkelstraten sluiten de meeste winkels pas rond een uur of tien ’s avonds hun deuren. Op zondag zijn de winkels in centraal Londen vrijwel allemaal geopend.
Openingstijden supermarkten
Supermarkten in Londen kennen vrij lange openingstijden. Vaak gaan ze ’s morgens al rond een uur of 8 open om vervolgens pas ergens tussen 20 en 22 uur ’s avonds te sluiten. In het centrum vind je veel kleinere supermarkten die 24 uur per dag geopend zijn.
Openingstijden musea
De meeste musea in Londen zijn dagelijks geopend van 10 tot 17:45 of 18:00 uur. Sommige musea zijn op vrijdag en/of zaterdag langer geopend.
Roken
In afgesloten ruimtes (o.a. pubs, clubs, restaurants, kantoren, winkels) geldt een algemeen rookverbod. Roken gebeurt in Londen daardoor vooral op straat.
Stakingen
Londen wordt soms getroffen door stakingen van het openbaar vervoer. Vaak betreft het slechts één onderdeel van het openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld de metro.
Taal
In Londen is Engels de officiële taal en spreektaal. Door lokale dialecten moet je je soms wel wat meer concentreren om het te verstaan. In vergelijking tot het Engels dat in Londen gesproken wordt lijkt het Engels dat de meeste Nederlanders spreken meer op Amerikaans Engels dan op Brits Engels. Met Nederlands kun je vrijwel nergens in Londen terecht, tenzij je toevallig een landgenoot aanspreekt.
Telefoneren
Wie in het bezit is van een mobiele telefoon die kan in Londen bellen via de mobiele netwerken.
Voor wie geen mobiele telefoon heeft of deze niet wil gebruiken zijn er nog steeds volop straattelefoons te vinden in Londen. De telefooncellen werken zowel op muntgeld als op creditcards. Reken voor een internationaal gesprek wel op relatief hoge aanvangskosten (zo’n 2 pond).
Tijdzone
Londen ligt net als de rest van Engeland in de tijdzone GMT0. Omdat Nederland en België in een andere tijdzone liggen (GMT+1) is er tijdsverschil. Het is in Londen altijd 1 uur vroeger dan in Nederland en België. Dit geldt zowel tijdens de wintertijd als de zomertijd, omdat Engeland op dezelfde data overschakelt als ons van zomer- naar wintertijd en andersom.
Weer
Het weer in Londen is redelijk vergelijkbaar met dat in Nederland. Over het algemeen is Londen iets zonniger en droger dan Nederland, ondanks de reputatie die de stad heeft. Het kan, net als bij ons, wel vrij wisselvallig of onvoorspelbaar zijn. Zeker in het voor- en najaar kunnen buien plots op komen zetten. Als je naar Londen reist is het belangrijk om met alle mogelijke weersomstandigheden rekening te houden, tenzij er met zeer hoge zekerheid een bepaald weerbeeld voorspeld wordt vlak voordat je naar Londen vertrekt.
Veiligheid
Voor een wereldstad die Londen is, is het een redelijk veilige stad. Natuurlijk is de kans dat je hier slachtoffer wordt van een misdrijf groter dan in een plattelandsdorpje. Waar veel mensen (en toeristen) samenkomen daar zijn ook meer criminelen te vinden. De meest voorkomende vorm van criminaliteit waar je als toerist mee te maken kunt krijgen is zakkenrollerij. Vooral op markten, in metro’s, op metrostations en in drukke straten slaan de gauwdieven graag toe. Het beste is om de kans daartoe te beperken. Stop je geld en waardevolle spullen op plekken waar men niet of lastig bij kan.
Overvallen, diefstal uit accommodaties en diefstal uit auto’s kunnen ook voorkomen in Londen. Wees daarom altijd alert en zorg ervoor dat waardevolle spullen veilig en onzichtbaar opgeborgen zijn. Het liefst stop je ze indien mogelijk in een kluis. Hoewel Londen geen echt gevaarlijke wijken kent, moet je oplettend zijn op rustige pleinen en in straten. Dit geldt vooral als het eenmaal donker is.
In Londen is er net als in Amsterdam, Parijs en andere westerse steden sprake van een permanente terreurdreiging. De kans op aanslagen is niet extreem groot, maar is wel aanwezig.