Greenwich is een district van Londen, gelegen ten zuidoosten van Central London. Greenwich is een populair stadsdeel om te wonen, mede door de ligging aan de Thames, de vele uitvalswegen en het fijne woonklimaat dat hier heerst. Greenwich zal redelijk wat mensen bekend in de oren klinken. Dat zal vooral zijn vanwege de Meridiaan van Greenwich die honderd jaar lang de nulmeridiaan was. Deze denkbeeldige lijn over het aardoppervlak is door nametingen die uitgevoerd zijn door het Observatorium van Greenwich 102,5 meter in oostelijke richting opgeschoven. Greenwich is ook bekend vanwege de vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een derde element waarvan Greenwich bekend is, is de tijdzone GMT (Greenwich Mean Time).
LONDEN TIP 8: GREENWICH
Voor toeristen is de combinatie van het maritieme museum, de verschillende gebouwen in hartje Greenwich, het leven aan de Thames, de Cutty Sark, het levendige centrum en de Greenwich Market voldoende reden om dit stadsdeel van Londen te bezoeken. Met de The O2 is Greenwich ook dé plek voor concerten en evenementen. Trek voor Greenwich gerust een hele dag uit. Het is echt de moeite waard.
Vermelding op de Werelderfgoedlijst
UNESCO heeft Maritiem Greenwich onder inschrijfnummer 795 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Maritiem Greenwich is een verzameling van gebouwen en landschappen die kenmerkend zijn voor het Engeland van de 17e en 18e eeuw. The Queen’s House (gebouwd door Inigo Jones) was het eerste Palladiaanse gebouw in Engeland. Het gebouw is vooral goed te zien vanaf Observatory Hill, de heuvel gelegen in Greenwich Park waarop het Koninklijk Observatorium van Greenwich staat. Het park zelf, het observatorium en het daarachter gelegen planetarium behoren ook tot het werelderfgoed.
The O2
In het noorden van Greenwich staat The O2, een evenementencomplex dat voorheen bekend stond als Millennium Dome. Het belangrijkste onderdeel van The O2 is de O2 Arena. Hier kunnen maximaal twintigduizend toeschouwers genieten van concerten en andere evenementen. Zo werd The O2 tijdens de Olympische Spelen van 2012 ingezet voor sportwedstrijden. Sportliefhebbers konden hier de onderdelen gymnastiek en basketbal bekijken.
In The O2 Arena hebben al aardig wat grote namen opgetreden zoals Alicia Keys, Aerosmith, Prince, Madonna, Britney Spears, Tina Turner, Stevie Wonder, Shakira, The Rolling Stones, Tiesto, Rihanna, Pearl Jam, Lady Gaga, Justin Bieber, Coldplay, Elton John, Bruce Springsteen en Katy Perry. De concerten van Michael Jackson zijn nooit doorgegaan, omdat de popster enkele weken voor aanvang van de eerste optredens overleed.
Binnen de koepel bevinden zich nog zo’n twintig horecagelegenheden, een bioscoop en indigO2. Dit is een muziekclub met een capaciteit van nog geen drieduizend bezoekers, waar vooral wat kleinere (muziek)evenementen gehouden worden.
Wie wil die kan The O2 vanaf het dak bekijken. Onder de naam “Up at the O2” kun je een begeleide wandeling over het dak van de O2 maken. Op het hoogste punt bevind je je op 53 meter hoogte. Je hebt dan een prachtig panoramisch uitzicht over Londen en de Thames. De totale tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Niet iedereen mag het dak op. Je moet tenminste 10 jaar oud zijn, minstens 120 centimeter lang zijn, je mag niet zwaarder wegen dan 130 kilogram en je middel mag geen omtrek hebben van meer dan 125 centimeter. De prijs is afhankelijk van het moment dat je naar boven gaat. Vooraf reserveren is aan te bevelen.
Greenwich Market
De overdekte markt van Greenwich komt steevast in iedere top 10 van leukste markten van Londen voor. Dat ligt vooral aan het aanbod dat je aantreft in de kraampjes. Het betreft vooral handgemaakte producten zoals kunst, decoraties, sieraden en meer mooie spullen. De Greenwich Market is zeven dagen per week geopend. De markt telt ongeveer 120 kraampjes die van 10:00 tot 17:30 uur geopend zijn. Rondom de markt zijn verschillende leuke pubs en restaurants te vinden waardoor je gezellig winkelen ideaal kunt combineren met lekker eten en drinken.
Cutty Sark
Greenwich is de plek waar de Cutty Sark haar laatste aanlegplek gevonden heeft. Deze theeklipper uit 1869 ligt bij het Nationaal Scheepvaartmuseum en is tegenwoordig te bezoeken (tegen betaling). Een flinke brand heeft er in 2007 voor gezorgd dat een deel van het schip verloren is gegaan. Nauwkeurige restauraties hebben ervoor gezorgd dat de Cutty Sark in 2012 weer in vrijwel perfecte staat opgeleverd is. Eenmaal aan boord kun je zien hoe men vroeger leefde op een theeklipper en welke successen de Cutty Sark behaald heeft.
Royal Observatory
Het Koninklijk Observatorium van Greenwich behoort tot de belangrijkste observatoria ter wereld. Dat komt door de nulmeridiaan die hier honderd jaar gelegen heeft en die nog steeds op de grond aangeduid wordt door middel van een metalen strip. ’s Avonds is deze nullijn, die gebruikt wordt voor het vaststellen van de lengtegraad, zichtbaar door middel dan een groene laser die vanuit veel plekken in Londen zichtbaar is. Het observatorium is te bezoeken tegen betaling. Eenmaal binnen kun je allerlei agronomische en navigatie apparatuur bewonderen. Ook kun je op de foto op de nulmeridiaan.
Het Koninklijk Observatorium ligt in Greenwich Park. Dit enorme park is ruim opgezet en een populaire plek voor sportteams om hun trainingen af te werken. Vanaf de heuvel waarop het observatorium ligt heb je een prachtig uitzicht over Greenwich en de Docklands, waar wolkenkrabbers zorgen voor een indrukwekkende skyline aan de Thames.
Greenwich Mean Time
Alle klokken ter wereld worden afgestemd op de tijd in Greenwich. De basistijd is de Greenwich Mean Time, ook vaak aangeduid als GMT. Dit is direct de tijdzone waarin onder andere Engeland, Portugal en de Canarische Eilanden liggen. Andere tijdzones worden aangeduid als bijvoorbeeld GMT+1 (1 uur later dan in Greenwich, zoals bijvoorbeeld Nederland) of GMT-5 (vijf uur vroeger dan in Greenwich, zoals bijvoorbeeld in Florida). Dagelijks om exact 13:00 uur laat men bij het observatorium een tijdbal vallen.